Szomszéd a szomszédhoz SI-HU 2007-2013

2013 - 2013

A projekt keretében három állandó kiállítás került kialakításra, „Szlovén gyűjtemény” Felsőszölnökön, Bognárság és hagyományok Alsószölnökön és Népi építészet a zsúptetős tájházban Filovciban.

Két, már meglévő, kiállítás tartalmát tovább gazdagítottuk, a Kétvölgyön található fazekas emlékszobát egy, a Rábavidéki fazekasságról készült filmmel, melynek folyamatos vetítésére a helyszínen kerül sor, valamint az „Élet a vasfüggöny mellett« című kiállítás tartalmi része kerül szlovén fordításra. Apátistvánfalván. Megszervezésre kerültek műhelymunkák (kézművesség és gasztronómia), az ott készült termékekből összeállított vándorkiállítások, valamint a kulturális csoportok, gyerekek és az együttműködési terület lakossága részvételével kivitelezésre kerültek a film- és kultúranapok a határ mindkét oldalán. 

A rendezvények megfelelő helyszínek biztosítása érdekében sor került a felsőszölnöki kultúrház és az orfalusi tájház gazdasági épületének felújítása és bővítése Új publikációk megjelenttetésére került sor a Rábavidéki daloskönyv , Szlovén nyelvtan, A tradicionális kenyérsütés, valamint egy kétnyelvű Receptkönyv. Az együttműködési terület kulturális és természeti örökségét pedig a modern technika segítségével is archiváljuk: a Néprajzi film a kézművességről, promóciós dokumentumfilm a projekt tevékenységekről.

A projekt sajátos célcsoportja a közös térség gyerekei, akik a műhelymunkák, találkozók, valamint a gasztronómiai kisszótár összeállítása során használják a szlovén nyelvet, mely különösen fontos a Magyarországon élő szlovén kisebbség számára. Mindezek együttesen hozzájárulnak a kulturális és természeti örökség megőrzéséhez és fejlesztéséhez. Célunk továbbá az együttműködési terület promóciója is, így megszervezésre került a Szomszéd a szomszédhoz tradicionális túra Orfalu és Budinci közt, valamint egy közös kalauz kiadása Goričko és Rábavidék kulturális és néprajzi emlékeiről.

Új turisztikai termék kivitelezésére is sor került, mégpedig a Rövid filmek fesztiválja Muravidék és Rábavidék természeti és kulturális örökségeinek interpretálásával.

Képek a projektel kapcsolatban:  Tájház - Felsőszölnök, Bognárház - AlsószölnökBüdinci-Orfalu túra, Kultúra és filmnapok

Vissza Megosztás